Marcelův příběh

Marcelův příběh

Žaneta, Bratislava on 30.09.2020

Náš syn se jmenuje Marcel.

Odkdy přešel z mateřského mléka na normální stravu, začali se jeho zdravotní problémy. Zpočátku ekzém a později se přidala masivní tvorba hlenu v dýchacích cestách. Hleny a / nebo ekzém měl souvisle, bez přestávky. Špatně dýchal, hlen mu bublal v dýchacích cestách. Nejhorší byly noci, kdy se mu velmi těžko dýchalo a mával apnoické pauzy. Častokrát jsme mu museli v noci 1-2 krát odsát hlen, podkladali jsme mu polštáře, protože když měl hlavu výše, trochu se mu ulevilo. Meriavali jsme mu saturaci krve kyslíkem na prstu, v noci mával málokdy nad 90, nezřídka pod 80. Doma jsme měli nejen zvlhčovač vzduchu, ale i kyslíkový přístroj. Často se tento chronický stav svrhl na akutní bakteriální infekce s vysokými teplotami. Přítomnost patogenních bakterií ve výtěrech z nosu byla neustále: Moraxella, pneumokok, streptokok. Souhlasili jsme s radikálním řešením, chirurgickým odstraněním nosní mandle, což však nebylo možné kvůli permenentnej přítomnosti patogenů, zánětu a hlenu. Vícekrát jsme skončili v nemocnici. Pamatuji si velmi živě, jak ho jednou na Kramároch přijímali už téměř v bezvědomí, s CRP více než 200.

Tento stav trval roky, asi tak od Marcelkových tří do šesti let, zatímco mu jedna paní doktorka udělala

test potravinové intolerance Food Detective. Vyšla mu silná intolerance (tmavomodré zbarvení) na mléko, vejce,

pšenici, citrusy a lepek. Slabší intoleranci (světlemodré zbarvení) měl i na dalších několik potravin. Zaměřili jsme se 

na na ty nejhorší, vysadili jsme zcela mléčné výrobky, citrusy a přešli na 100% bezlepkovou stravu. Po dvou týdnech diety se mu tvorba hlenů zredukovala asi na polovinu, pak dostal horečky, imunita se vzchopila, zabojovala a když tyto ustoupily, zůstal prakticky bez hlenů. Byli jsme šťastní a zároveň šokováni z faktu, ž

e příčinou jeho probémov byla vlastně strava.

Po několika měsících se jeho zdravotní stav navzdory dietě začal opět zhoršovat - masivní hleny v dýchacích cestách a ekzém se vrátili. Zaměřili jsme se tedy na ekologicky pěstované potraviny. Tehdy mi někdo doporučil vyzkoušet prapůvodní druhy pšenice - jednozrnku, kamut, dvojzrnku (které se pěstují zpravidla ekologicky). Překvapilo nás, že 

Dnes má Marcel 13 let. Z obilovin konzumuje téměř výlučně dvojzrnkové potraviny a rýži. Přestože se narodil s Downovým syndromem, netrpí sníženou imunitou, bývá vzácně nemocný, méně než jiné děti, výborně toleruje fyzickou zátěž a co je nejvíce překvapivé, nemá sklon k nadváze a svalové hypotonii, jak je to u dětí s Downovým syndromem běžné .přesto, že obsahovaly lepek, zdravotní stav se mu začal zlepšovat až problémy úplně vymizely, což trvá dosud.

Tento příběh ovlivnil náš život natolik, že navzdory tolika překážkám, které doprovázejí farmaření na Slovensku, jsme se před několika lety pustili do projektu pěstování a zpracování pšenice dvojzrnky v našem regionu. Dnes pěstujeme dvojzrnku ekologicky na rozloze desítek hektarů a zpracováváme ji na zrno, mouku a těstoviny ve vlastních zařízeních. Díky Marcelovi se tak projekt Prazrnko stal realitou.