​Ekzém a potravinová intolerance

​Ekzém a potravinová intolerance

Dagmar Rakovická Čanigová, Bratislava, www.dagmarcanigova.sk on 30.09.2020

Být zdravá a cítit se dobře bylo odjakživa mou touhou. Když jsem v období dospívání měla bolesti žaludku, nadýmání, akné na obličeji a zádech, myslela jsem si, že je to tak v pořádku. Špičkou ledovce byl ekzém na vnitřní straně loktů, který spustil lavinu vyšetření - od kolonoskopie přes gynekologii, endokrinologii až po kožní vyšetření. Výsledkem byl nespecifický zánět ve sliznici tlustého střeva a doporučená léčba tabletkami. V té době mi současně byla zjištěna z krve silná intolerance na laktózu - mléčný cukr a nasazena kortikosteroidu léčba. Tu jsem užívala téměř 5 let, než jsem se rozhodla zkusit to i bez ní. Ekzém se ale vrátil a v ještě větší intenzitě přesto, že jsem nekonzumovala žádné mléčné výrobky. To mě dovedlo pátrat dál.

Rozhodla jsem se navštívit centrum alternativní medicíny, kde mi milá terapeutka vysvětlila souvislost mezi ekzémem a stravou. Tehdy jsem se poprvé dozvěděla o testu potravinové intolerance na více než 200 potravin a eliminační dietě, kterou jsem ale měla začít až po vytestován.

Přiznám se, že mě zpočátku odlákala cena tento za test, ale na druhou stranu, neustále ve mně zářilo malé světélko naděje, že mi to možná pomůže pohnout se z místa. Po měsíci plném úvah jsem se rozhodla pro testování. Na moje překvapení test mi detekoval až 32 potravinových intolerancí, např. na kravské, ovčí, kozí, mléko, kasein, vaječný bílek, žloutek, gliadin, pšenici, ječmen, rýži, brambory, množství ořechů a dokonce i pomeranče.

Rozhodla jsem se, že zkusím eliminační dietu a po necelých dvou měsících mi můj ekzém kompletně zmizel. Moje osobní zkušenost s potravinovou intolerancí mi byla dostatečným důkazem, jak moc dokáže strava ovlivnit naše tělo. A to je také důvod proč jsem se rozhodla zabývat výživou a pomáhat druhým najít si nový způsob stravování při potravinových intolerancích. Zkušenost má totiž větší smysl, pokud se o ni podělíme s ostatními.