PRÚVODCE PŘI NEMOCI CANDIDA ALBICANS

CO JE KANDIDA?

Candida albicans je kvasince podobná houba, která je za normálních okolností v těle v malém neškodném množství. Za určitých podmínek se přemnožení této houby může vyskytnout kdekoliv v těle, ale nejčastěji v trávicím traktu, ve vylučovacím systému, nebo ve vagíně. Přemnožení Candidy albicans, se nazývá Kandidóza. Houba roste nejlíp v teplých, tmavých podmínkách a v přítomnosti cukru. Za těchto okolností se Candida albicans mění z malých spících buněk do rozvětvené struktury zvané mycelium se schopností rozšiřovat se a dráždit tkaniva.

JAKÉ JSOU RIZIKOVÉ FAKTORY PRO ROZVOJ KANDIDÓZY?

Cokoliv, co může rušit normální rovnováhu kvasinek a bakterii nebo úroveň pH v trávicím traktu nebo ve vagíně tvoří ideální podmínky pro přemnožení kvasinek.

Normální rovnováhu mohou narušovat mnohé faktory:

  • Hormonální změny počas těhotenství
  • Kombinovaná hormonální antikoncepce
  • Steroidní léky například při léčbě astmy
  • Antibiotika – ty ničí i “dobré” bakterie, co umožňuje kvasinkám jednodušší rozmnožování
  • Diabetes – zvýšená hladina cukru podporuje množení kvasinek
  • Nerovnováha endokrinního systému – snížená funkce štítné žlázy a snížená funkce nadledvinek, možná v důsledku stresu a nerovnováhy hladiny cukru v  krvi, může podpořit růst Candidy
  • Strava s vysokým obsahem cukru a nízkým obsahem bílkovin – kvasinkám a “nepříznivě působícím” bakteriím se daří v přítomnosti cukrů a jednoduchých rafinovaných sacharidů
  • Anemie a nedostatek železa – to může snížit odolnost vůči infekci
  • Jiné nedostatky – nedostatek zinku, vitamínu B a vitamínu A, to všechno bylo dokumentováno jako snížená odolnost vůči infekciím a vede k přemnožení kvasinek
  • Dlouhotrvající nemoc a období stresu – imunitní systém nemusí v tomto období řádně fungovat a náchylnost k infekci se zvyšuje

JAKÉ JSOU PŘÍZNAKY KANDIDÓZY?

Nejčastěji pozorované příznaky jsou:

  • Těžké nadýmání a plynatost
  • Rektální svědění
  • Nepřetržitá únava
  • Deprese a výkyvy nálad
  • Zhoršená pamět
  • Bolesti svalů nebo kloubů
  • Bolesti hlavy a migrény
  • Orální nebo vaginální opar; zápal močového měchýře
  • Bolest v ústech a bílý povlak na jazyku
  • Praskání kůže v koutcích úst
  • Plísňové infekce nehtů
  • Zarudlé zanícené vyrážky na kůži, v místech zvýšeného pocení
  • Celkový pocit nepohody
  • Chuť na sladké
  • Intolerance alkoholu
  • Citlivost na potraviny, které obsahujú kvasinky a plísně
  • Citlivost na vlhké počasí

TESTOVÁNÍ PŘEMNOŽENÍ CANDIDY

Vzhledem k širokému rozsahu příznaků, není vždy zřejmé, že problémem je přemnožení candidy albicans, a proto jediný způsob, jak to zjistit, je udělat si test.

Testy které jsou k dispozici:

Krevní testy, které měří protilátky IgG a IgA. Výhodou těchto testů je, že vzorek krve se odebírá jen jedním kapilárním odběrem z prstu a výsledky značí, zda se infekce vyskytla v minulosti, je chronická nebo aktuální. IgG protilátky indikují aktuální nebo minulou infekci kandidózy. IgA protilátky indikují též infekce sliznic.

Kultura vzorku stolice nebo vaginální výtěr se používá na detekci prorůstání kvasinek.

JAKÉ JSOU MOŽNOSTI VAŠEHO LÉKAŘE?

Lékař  může navrhnout diagnostické testy uvedené výše a může předepsat antimykotické účinné látky, např. Nystatín, Klotrimazol a Flukonazol.

JAKÉ JSOU VAŠE MOŽNOSTI?

Tím, že se Candide albicans daří při stravě s vysokým obsahem cukru a rafinovaných sacharidů a narušený imunitní systém umožňuje její rozvoj, mohou  následující základní pravidla  zastavit její šíření a nakonec i  Candidu odstranit :

  • Vyhněte sa všem potravinám s vysokým obsahem cukru a droždí
  • Zvyšte příjem potravin posilujících imunitní systém
  • Používejte přírodní anti-mykotické látky a doplňky, které pomáhají tělu bojovat přirozeně proti přemnožení
  • Přidejte probiotika do své stravy, pomohou znovu kolonizovat trávicí trakt  prospěšnými bakteriemi

Je důležité si uvědomit, že to může trvat týdny, nebo dokonce měsíce odstranit kandidózu, protože je nutné dodržovat komplexní program dietní modifikace a doplňků stravy, který si vyžaduje spolupráci a disciplínu. Důrazně se doporučuje, odborná pomoc kvalifikovaného odborníka na výživu nebo zdravotnického pracovníka pro další informace a podporu, čím zabezpečíte úspěšné výsledky.

DALŠÍ INFORMACE

www.bant.org.uk, www.candida-society.org

KTERÝM POTRAVINÁM SE VYHNOUT:

Snažte se omezit nebo úplně vyloučit ze své stravy následující potraviny, které mohou vést k rozšíření Candidy ve střevě.

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ CUKR

  • Koláče, sušenky, pečivo, zákusky
  • Sladkosti, čokoláda
  • Zpracované potraviny – polotovary
  • Šumivé nápoje
  • Zmrzliny
  • Džemy, med
  • Sladové produkty
  • Sušené ovoce
  • Zkontrolujte, zda se na obale produktu nenachází:
  • Hnědý cukr, bílý cukr,
  • Datlový cukr
  • Sirup, melasa, kukuřičný sirup, javorový sirup
  • Amisake, rýžový sirup, cirok
  • Sacharóza, maltóza, dextróza, maltóza, laktóza
  • Glukóza, galaktóza, glykogén
  • Manitol, sorbitol
  • Monosacharidy, polysacharidy

OVOCE

  • Kvůli vysokému obsahu přírodních cukrů a kvasinek je potřebné vyhnout se první 3 týdny všem druhům ovoce/hlavně přezrálému/
  • Je potřebné se vyhnout i všem ovocným šťávám

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ KVASINKY

Zdroje kvasinek:

  • Pekařské droždí, pivovarské kvasnice
  • Chleby, pizza korpus , pečivo
  • Ostatní chlebu podobné koláče kynuté  kvasnicemi
  • Extrakt z kvasnic, ako Marmite, Vegemite, Bovril, bujón, omáčky
  • Kynuté jídla a nápoje, jako je pivo, víno, jablečné víno, lihoviny, zázvorové pivo, ocet, sójová omáčka, dresingy
  • Ocet obsahující potraviny, jako nakládaná zelenina /okurky, zelí/, koření, salátové zálivky, kečup, majonéza,
  • Worcesterská omáčka, křen, čili omáčka
  • Zrající potraviny, např. velmi zralé sýry, jako je Brie a camembert
  •  Sladové nápoje, domácí zázvorové pivo
  • Strukturované rostlinné bílkoviny, Quorn (Mycoprotein), tofu, tempeh
  • Sušené ovoce: fíky, datle, rozinky, meruňky, atd
  • Přezrálé plody ovoce
  • Ovocné šťávy – jen čerstvě vylisované
  • Hydrolyzované bílkoviny, hydrolyzované rostlinné bílkoviny nebo fermentáty
  • Kyselina citronová a monoglutamát sodný mohou být derivované z kvasinek
  • Některé doplňky stravy – zkontrolujte štítek

HOUBY A POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ PLÍSNĚ

  • Houby, hubové omáčky obsahují organismy příbuzné kvasinkám

Následující potraviny patří buď do skupiny plísní, podporují plísně, nebo se připravují pomocí plísní:

  • Podmáslí, kefír, kysaná smetana, kysané mléčné výrobky
  • Roquefort sýr, Stilton, modré sýry
  • Tavené sýry, sýrové snacky
  • Sýrové omáčky, smetanový sýr
  • Konzervárenské a paketové omáčky,
  • Hydrolyzované rostlinné bílkoviny
  • Arašídy, arašídové máslo, pistácie

ZPRACOVANÉ MASO

  • Hamburgery, párky, vařené maso obsahující chléb nebo strouhanku
  • Vytvrděné a uzené výrobky tj slanina, maso a uzenáč
  • Všechny druhy masa, které obsahují rezidua antibiotik a steroidov

ZPRACOVANÉ / BALENÉ POTRAVINY

Mnohé zpracované, balené, konzervované a zavařené potraviny obsahují kvasnice, rafinovaný cukr, rafinované mouky a / nebo složky, které podporují Candidu:

  • Soda
  • Bramborové lupínky, tortilla chipsy, preclíky
  • Nezdravé jídlo
  • Potraviny obsahující glutaman sodný

MLÉČNÉ VÝROBKY / LEPEK

Některé anti-Candida diety doporučují vyhýbání se lepku a též snížený příjem mléčných výrobků.

DOPORUČENÉ  JÍDLA 

Potraviny doporučené zahrnout do stravy nebo zvýšit jejich použití, předpokládá se, že mají buď prospěšný nebo neutrální vliv na rozvoj Candidy:

NERAFINOVANÉ SACHARIDY

  • Těstoviny, pohanka
  • Hnědá rýže, divoká rýže
  • Rýžové koláče, ovesné koláče
  • Kukuřice, kukuřičné tortilly, tacos
  • Ryvita (sezam / originál)
  • Domácí chléb (s práškem do pečiva / sóda na kynutí)
  • Tmavé, hnědé mouky
  • Muffiny, sušenky, palačinky
  • Chapattis (placky, osúchy) , irský soda chleba

ZELENINA / LUŠTĚNINY

  • Čerstvá, mražená nebo konzervovaná zelenina
  • Zeleninové šťávy
  • Cibule, česnek
  • Zelená listová zelenina: kapusta, brokolice, zelí, růžičková kapusta, hlávkový salát, hrášek cukrový,lusky fazolové
  • Saláty: listy salátu, bylinky, špenát, paprika, lucerna, klíčky, avokádo
  • Luštěniny: hrách, fazole, čočka, cizrna

MASO A RYBY

  • Voln2 chovaná / organická drůbež, jahněčí, vepřové, hovězí, telecí
  • Makrela, sardinky, treska, losos, sleď, tuňák, pstruh
  • Korýše

NĚKTERÉ MLÉČNÉ VÝROBKY A VEJCE

 

  • Vajíčka z volného chovu
  • Sójové mléko
  • Tvaroh
  • Bílý organický živý jogurt (obsah laktobacilů přispívá k obnovení rovnováhy střevní flóry)

OVOCE

Necitrusové plody po prvních 3 týdnech:

  • černý rybíz
  • jahody
  • tropické ovoce: ananas, papája, mango, kiwi, banán, atd

RUZNÉ

  • Čerstvě vyloupané ořechy: kešu, lískové oříšky, mandle, a piniové oříšky
  • Semena: sezam, slunečnice a dýně
  • Jemné koření
  • Zázvor
  • Ovocné a bylinkové čaje
  • Za studena lisovaný olej: olivový, slunečnicový, řepkový, ořechový a sezamový

PŘÍRODNÍ ANTIMYKOTICKÉ PROSTŘEDKY

  • česnek, cibule
  • skořice
  • oregano
  • kokosový ořech
  • zázvor
  • rozmarin
  • olivový olej
KOUPIT PRODUKT